home | intro | businesses | successes | currency | starter kit | publicity | other hours | archives

Kuinka kehitetään kotiseudun talouselämää paikallista rahaa käyttämällä

Kirj: Paul Glover

Täällä Ithacassa, joka on New Yorkin valtiossa, olemme alkaneet vaikuttaa paikalliseen liike-elämään julkaisemalla yli $63.000:n arvosta paikallista paperirahaa yli 1300:lle osanottajalle vuodesta 1991 lähtien. Kymmeniätuhansia ostoksia on tehty ja uusia ystävyyssuhteita on luotu tätä rahaa käytettäessä, ja yli $2.000.000 arvosta paikallisliiketoimintaa on lisätty "Grassroots" kansantuotteeseen.

Me painatimme omaa rahaa koska valtakunnan raha virtasi kaupunkiimme, kulki vain harvojen käsien kautta, virtasi pois alueeltamme, ja sitä käytetään sademetsien puutavaran ostoon tai sodankäyntiin. Sitävastoin, "Ithaca Hours" pysyvät kotiseudullamme ja me käytämme niitä luodaksemme tyätilanteita toisillemme. Dollarit tekevät meistä yhä enemmän kansainvälisistä suuryhtiöistä ja pankeista riippuvaisia. "Hour" -seteleiden käyttö voimistaa paikallistaloutta ja laajentaa kaupankäyntiä, joka on paremmassa sopusoinnussa luonnonsuojelun ja oikeudenmukaisen yhteiskunta-ajattelun kanssa.

Systeemi toimii seuraavalla tavalla: " Ithaca Hour" (hour=tunti), vastaa $10.00:n seteliä, koska $10.00 on Tompkins kunnan, jossa Ithaca sijaitsee, keskimääräinen tuntipalkka. Näillä "Hour"-seteleillä, joita on viidenarvoisia, voi maksaa putkityöstä, rakennustyöstä, sähkötyöstä, kattotyöstä, sairaanhoidosta, kiropraktikkohoidosta, lastenhoidosta, auton -ja polkupyäran korjauksesta, ruoasta, silmälaseista, polttopuista, lahjatavaroista ja tuhansista muista hyödykkeistä ja palveluista. Luottoyhtiömme hyväksyy niiden käytön asuntolainojen ja muiden lainojen maksuksi. Vuokrankin voi maksaa tällä rahalla. Kaupungin parhaat ravintolat ottavat "Hour"-seteleitä, samoin elokuvateatterit, keilahallit, kaksi suurta paikallisten omistamaa ruokatavarakauppaa, paikallinen sairaalamme, monet "kirpputorit," 55 torikauppiasta, Kauppahuone ja 300 muuta liikeyritysta. Lisäksi sadat henkilöt, jotka eivät ole rekisterissämme, ovat ansainneet ja käyttäneet "Tunteja."

Ithacan uusi "Tunti-palkka korottaa alinta tuntipalkkaa madaltamatta korkeampia palkkoja. Esimerkiksi, monet Ithacan orgaanisen maanviljelyksen harjoittajat maksavat maailman korkeimpia palkkoja maataloustyöstä: $10.00n arvosta ostovoimaa "Tuntia" kohti. "Tuntien" lojaalisuus paikalliselle maanviljelykselle hyödyttää näitä maanviljelijöitä. Toisaalta taas hammmaslääkärit, hierojat ja asianajajat, joiden maksut ylittävät $10.00, saavat vaatia useita "Tunteja" tuntimaksuna. Kuitenkin on yhä tavallisempaa että koulutusta vaativia palveluja tarjotaan kohtuulliseen hintaan.

Kaikille, jotka lupautuvat ottamaan maksuksi "tunteja," maksetaa, "tunti," tai 2 "tuntia" siitä, että he ovat "Hour Town" lehtemme listalla. Aina kahdeksan kuukauden kuluttua ilmoittajat voivat anoa lisä-"tunteja" palkkioksi jatkuvasta listalla olosta. Täten vähitellen ja asteittain lisäämme per capita rahamäärää. Kuka tahansa, jolla on "tunteja," voi käyttää niitä, olipa hän listalla vai ei, ja sadat ihmiset ovat jo tehneet näin.

"Hour Town"-lehden 1500 osanottajaa käsittävä lista, joka on lähes yhtä laaja kuin puhelinluettelomme liikehakemisto, kuvastaa kotiseutummme kykyä markkinoida aikaa ja taitoja, jotka jäävät tavallisen työmarkkinapiirin ulkopuolelle. Paikkakuntalaiset ovat ylpeitä täten saaduista tuloista, jotka on ansaittu tekemällä heidän mieleistään työtä. Tapaammme työn merkeissa toisemme Ithacalaisina eikä "voittajina" ja "häviäjinä" dollareista kampppailllessa.

Tähän mennessä julkaistut 300 menestystarinaa ovat todistuksena anteliaisuudesta ja yhteiskuntahengestä, jota tämä systemi kehittää. Kehitämme omaa yhteiskuntaamme samalla kun ansaitsemme elantomme. Samalla myös lievennämme yhteiskuntaolosuhteiden aiheuttamaa toivottomuutta, joka on johtanut pakonomaiseen ostoksilla käyntiin ja varojen tuhlaukseen.

Samalla Ithacan paikkakuntalaisten omistamat liikkeet myyvät hyödykkeitä ja saavat entistä suuremmassa määrin tarvitsemiaan kulutusvaroja. Tämän lisäksi, "Vaihtokauppa-arpajaiset", avoin hallintoelimemme, on tähän mennnessä lahjoittanut yli $6000, 35'lle seudun organisaatiolle.

Löytäessämme uusia tapoja olla avullisia toisillemme, korvaamme riippuvaisuuden tuontitavaroista. Kuitenkin tämä omavaraisuus, sensijaan että se eristäisi Ithacan, antaa meille mahdollisuuden suunnata katseemme ulospäin luonnonystävällisten tuotteiden viennillä. Voimme antaa uusille yrityksille aloituspääomaa omalla rahallamme. "Tunti"-lainoista ei peritä korkoa.

Me pidämme Ithaca "tunteja" oikeana rahana, joka perustuu "oikeiden ihmisten" aikaan, oikeisiin työtaitoihin ja työvälineihin. Dollarit sitävastoin ovat kuin leikkirahaa, jonka takeena ei enää ole kulta eikä hopea vaan vähemmän kuin ei mitään- $5.4 triljoonan kansallinen velka.

Ithacan rahan kuvituksena on paikkakuntalaisten suosimia aiheita kuten paikallisia luonnonkukkia, vesiputouksia, käsitöitä, maatiloja ja lapsia. Muistorahamme oli ensimmäinen seteli USAssa, jossa kuvituksena on Afrikkalais-Amerikkalainen henkilö. Värikkäitä "tunteja", joista osa on painettu suokaislapaperille tai käsintehdylle hamppupaperille, ja joista osa on painettu thermaalimusteella, jota ei voi monistaa, ja joissa kaikissa on sarjanumero, on vaikeampi väärentää kuin dollareita.

Paikallisrahaa on hauska käyttää, ja se on laillista. "Tunnit" ovat verotettavaa tuloa kun niitä käytetään hyödykkeiden ja palvelusten vastineena.

Paikallinen raha myös vaatii työpanosta ja vastuuta. Auttaaksemme muita paikkakuntia pääsemään alkuun, lähetämme pyynnöstä Kotikaupungin Rahan Aloituspaketin.

home | intro | businesses | successes | currency | starter kit | publicity | other hours | archives

Designed and Maintained by DigitalFLASH • Revised
Ithaca Money banner by
Public Communications, Inc.